A szódavíz

A szódavíz (szóda, szikvíz) több, mint 200 éve ismert és kedvelt italt. Jótékony hatásai és mutatós külseje mindig is foglalkoztatta az embereket.

Mutatunk pár véleményt, nagy nevektől, erről a kedvelt italról. 😉

„Fröccsnek, szörpnek szódavíz a teteje.”

Jedlik Ányos – A szikvízgyártás hazai atyja (a „szikvíz előállító készülék” feltalálója)

„Élvezzük minden cseppjét – mindig és mindenhogy. Kitartunk mellette jóban és rosszban, társaságában panaszoljuk el fájdalmainkat és sérelmeinket, de vele együtt vigadunk is. Helye van az asztalunknál, helye van az életünkben! Magunkévá tesszük, átlényegítjük, és mi is átlényegülünk tőle. Szomjunkat oltja, és tüzünket gerjeszti. Buborékokkal bombáz, és zuhatagként hűsít. Berobban a világunkba és elsimítja problémáinkat. Békít és felkavar. Hűséges társ mindhalálig.”

Kiss Imre – Nyugalmazott igazgató – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

„A szóda már a civilizáció, az igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka.

Márai Sándor: Magyar borok

Márai Sándor

  • Mi történt? – kérdezi Mihály, s azonnal ad is kérdésére feleletet. – Az történt, hogy mindjárt a mellemhez csapódott egy kutyaíjesztős üveg.
  • Micsoda üveg?
  • Kutyaíjesztős üveg.
  • Hát az meg micsoda?
  • Jaj – neveti Mihály -, hát a szódásüveget nevezik így. Mert semmivel sem lehet megíjeszteni a kutyát, mintha ebbűl a fejire spriccülnek. Az ám.

„ – Tömörkény István: A makói harc